2024.10.02
A legjobb multivitamin ősszel a sütőtök
A sütőtök sokak életében nem más, mint az ősz szimbóluma, pedig ez a zöldség jóval többet rejt magában, mint egy szezonális jelkép.
A tökféléket egyesek zsigerből elutasítják, pedig számos alapanyag tartozik ebbe a családba - nem csak az a bizonyos főzőtök, amiből jellemzően a tökfőzelék készül. A cukkini, a patisszon, a sütőtök, de még a dinnye és az uborka is a tökfélék táborát erősíti. Az őszi időszak kedvence azonban kétségtelenül a mézédes sütőtök, amely izgalmas íze mellett számos egészségügyi előnyt is tartogat számunkra.
A sütőtök egy érdekes eset, ha a besorolás szempontjából vizsgáljuk, ugyanis sokak szerint nem zöldség, hanem gyümölcs. Talán pont ennek köszönhető, hogy egyaránt megállja a helyét az édes és a sós fogásokban is?
A sütőtök narancssárga színéért a béta-karotin felel, mely az A-vitamin provitaminja. Ez azt jelenti, hogy a béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetünkben. Ugyanez az antioxidáns felel az édesburgonya, a sárgarépa, vagy éppen a barack narancsos színiéért is, de a sütőtökről tudjuk, hogy egy csészére való több mint 5000mg-ot tartalmaz. Az A-vitamin kritikusan fontos tápanyag a látás, az immunrendszer egészsége, a bőrhibák és a gyulladások elleni küzdelemben.
Ha káliumbevitelről van szó, a többség automatikusan a banánra asszociál, pedig ebben az ásványi anyagban a sütőtök is bővelkedik. A kálium nagyon fontos, ha a cukorbetegség, az agyvérzés, vagy éppen a magas vérnyomás kockázatának csökkentéséről van szó. Egy csésze sütőtök több mint 500mg káliumot biztosít, ami máris a napi bevitel ötöde nők esetében.
A WHO ajánlása szerint egy felnőttnek minimum napi 25-35 gramm rostot kellene fogyasztania. Sajnos a feldolgozott ételek nagyon minimális rostot tartalmaznak, az állati eredetűekben pedig egyáltalán nincs, ezért nagyon fontos, hogy a hideg hónapokban is fokozott figyelmet fordítsunk a táplálkozásra.
A legtöbb gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan a sütőtök is bőséges mennyiségű rostot tartalmaz, a belőlük készült ételek nagyszerűen kiegészítik a napi bevitelt, legyen szó krémlevesről, vagy egyszerű sült tökről. 100 grammban több mint 3 gramm rost van, tehát egy átlagos sütőtök krémleves máris 9-12 grammnyi rostot biztosít számodra.
A külön kiemelt tápanyagokon felül a sütőtöknek a C-és E-vitamin tartalma is jelentős, illetve sok magnéziumot tartalmaz. Mindehhez társul az alacsony kalóriatartalom, ami azt jelenti, hogy a sütőtök tápanyagsűrűsége magasnak számít. A benne rejlő E-vitamin erős antioxidánsként működik, hozzájárul a sejtek védelméhez és a szépség megőrzéséhez. A sütőtök alacsony kalóriatartalma végett (100 grammonként kb. 50 kalóriát tartalmaz) ideális választás akár vacsorára is, ráadásul jól telít, ami szintén hozzájárhat ahhoz, hogy leadj néhány felesleges kilót.
Forrás: bien.hu / abc24 media